Miks Berzins

Miks Berzins

Contact
LinkedIn

Riga, livable city

Riga, leefbare stad
Een momentopname van een droom  


Analyse / Probleemstelling: 
Het stadscentrum van Riga staat voor meerdere uitdagingen: het lijkt op een "donutstad", een doorrijstad en een parkeerstad, met beperkte voetgangersgebieden en bedrijven die het moeilijk hebben, waardoor het als onwenselijk wordt gezien om er te wonen. Dus, wat ontbreekt er, hoe kan het stadscentrum weer aantrekkelijk worden? 

Stelling: 
Een leefbaar Riga moet zijn ruimtes gebruiken in plaats van ze ontoegankelijk te laten in afwachting van een perfect plan. Het moet voorrang geven aan begaanbaarheid, de afhankelijkheid van auto's verminderen en voldoende ruimte bieden aan gemeenschappelijke activiteiten. Permanente en tijdelijke interventies, in samenwerking met alle belanghebbenden, zijn van vitaal belang. Het kader van de gemeente moet zowel privé-eigenaren als gemeenschappen in staat stellen om deel te nemen aan het vormgeven van de stad. 

Instrumenten: 
Effectieve stadsplanning combineert top-down strategieën met bottom-up initiatieven. Lokale verkeersherstructurering en het toevoegen van groene ruimtes zijn haalbare acties. Het aanmoedigen van regels voor landeigenaren en activisten kan het proces van het verbeteren van het stedelijk netwerk versnellen. 

Ģertrūdes superblock: 
De Void Function toolbox brengt het ontwerpproces op gang door verschillende scenario's te verkennen voor lege kavels, variërend van parken tot culturele podia. Ģertrūdes Superblock is een voorbeeld van deze aanpak - het doel is om een grote impact achter te laten door te focussen op veel kleinere ingrepen rond de centrale oude kerk van Ģertrūdes, zonder de hoofdstraten te verstoren. De omvang van het projectgebied maakt een zorgvuldige uitvoering van functies mogelijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande buurtenergie.  

Conclusie: 
De stad moet leven om erin geleefd te worden. Dit project is bedoeld om enthousiasme op te wekken en de mogelijke resultaten van nu handelen te verkennen. In plaats van te wachten op monumentale veranderingen - laten we proberen de stad vandaag leefbaarder te maken. Samenwerking tussen de stad en grondeigenaren is essentieel voor een leefbaar en divers stadscentrum. 
Bovendien hoeven niet alle percelen bebouwd te worden; ruimtes voor "permanente tijdelijkheid" - open ruimtes in het stedelijk weefsel bieden een welkome onderbreking van het drukke stadsleven. De transformatie van Riga hangt af van collectieve inspanningen om een levendig, inclusief stadscentrum te creëren.

 

Afstudeerdatum: 12 oktober 2023
Afstudeercommissie: Herman Zonderland (mentor), Toms Kokins, Viesturs Celmiņš
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Iruma Rodriguez, Martin Probst

Terug naar lijst
Delen